Žeru maso
Jsem masožravec
a nestydím se za to
Žeru maso
MENU

Mýtus o nezdravém mase

Kde se vzal mýtus o nezdravém mase?

WHO (Světová zdravotnická organizace) zveřejnila v roce 2015 a pak opakovaně i v roce 2019 informaci o výsledku posuzování karcinogenity spojené s konzumací červeného masa a masných výrobků, čímž vyděsila značnou část spotřebitelské veřejnosti. Ukázala na červené maso a masné výrobky a označila jejich konzumaci za pravděpodobnou příčinu rakoviny. Avšak detaily studie k dispozici nejsou a chov zvířat tak byl a je na předním místě „černé listiny“ ohrožující lidské zdraví.

Pozdější studie se věnovali spojení s možností vzniku rakoviny s obsahem hemoglobinu (hemové železo) v červeném mase, který je zdrojem železa v mase. Jeden z výrobců rostlinné imitace má patent na výrobu light hemoglobinu, což je obdobná rostlinná složka, která se vyskytuje v kořenovém systému luštěnin, je červená a má podobné vlastnosti jako krev. Tento light hemoglobin vyrábí pomoci geneticky modifikovaných kvasinek. Tento light hemoglobin přidávají do imitace masa. Na jednu stranu se tedy tvrdí, že červené maso je nezdravé a na druhé obdobnou složku obsahuje imitace masa.

Zpět na články

Modul: Články