Žeru maso
Jsem masožravec
a nestydím se za to
Žeru maso
MENU

O masu

Maso bylo, je a mělo by být nedílnou součástí výživy člověka. Je jedním z hlavních předpokladů zdravého tělesného i mentálního vývoje každého jedince. Maso je hlavním přirozeným zdrojem vitamínu B12 a hemového železa, které jsou naprosto nezbytné pro správnou krvetvorbu. Obsahuje i další látky nezbytné pro náš imunitní či nervový systém. Maso obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Má vyšší podíl bílkovin, minimální podíl sacharidů a jiný typ tuků (mastných kyselin).

Historicky zvýšený příjem živočišných produktů vedl k rozvoji mozku a zlepšení schopnosti učení, většímu růstu celé postavy a svalů, k lepší imunologické odolnosti.

Jíst maso je přirozené. Člověk by neměl být pouze „býložravcem“- nejsme na to fyziologicky uzpůsobeni. Máme výrazně kratší tlusté střevo než tenké, neumíme vstřebávat vitamín B12 vytvořený ve střevech, ale jen ten přijatý výhradně potravou. Máme minimální konverzi esenciálních mastných kyselin EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová) z kyseliny alfa linolenové (rostlinný zdroj) a EPA a DHA je nutné přijímat zejména z ryb, ale i masa, vajec či mléčných produktů.

Mistr Málek testoval vege náhražky mas a uzenin.

Je maso zdraví škodlivé?

Neexistuje studie, které by potvrdila, že maso je zdraví škodlivé (nebavíme se o uzeninách). WHO (Světová zdravotnická organizace) zveřejnila v roce 2015 a pak opakovaně i v roce 2019 informaci o výsledku posuzování karcinogenity spojené s konzumací červeného masa a masných výrobků, čímž vyděsila značnou část spotřebitelské veřejnosti. Ukázala na červené maso a masné výrobky a označila jejich konzumaci za pravděpodobnou příčinu rakoviny. Avšak detaily studie k dispozici nejsou a chov zvířat tak byl a je na předním místě „černé listiny“ ohrožující lidské zdraví.

Pozdější studie se věnovali spojení s možností vzniku rakoviny s obsahem hemoglobinu (hemové železo) v červeném mase, který je zdrojem železa v mase. Jeden z výrobců rostlinné imitace má patent na výrobu light hemoglobinu, což je obdobná rostlinná složka, která se vyskytuje v kořenovém systému luštěnin, je červená a má podobné vlastnosti jako krev. Tento light hemoglobin vyrábí pomoci geneticky modifikovaných kvasinek. Tento light hemoglobin přidávají do imitace masa. Na jednu stranu se tedy tvrdí, že červené maso je nezdravé a na druhé obdobnou složku obsahuje imitace masa.

Spotřebu snížit, nikoliv vyřadit

Podíl masa v jídelníčku lze i s ohledem na současná zdravotní doporučení racionálně snížit, nikoliv však vyřadit. Případně jej lze pro zpestření částečně nahradit luštěninami, obilninami, ořechy, ale i různými druhy zeleniny, vejcem či mléčnými výrobky. Důležité je pamatovat na to, že veškeré potraviny by měly mít co nejkratší cestu z pole na náš stůl a že živočišná produkce je provázaná i s rostlinou produkcí.