Žeru maso
Jsem masožravec
a nestydím se za to
Žeru maso
MENU

Články

Význam masa pro evoluci člověka a jeho současné místo ve výživě

Na začátku rozvoje civilizace stál přechod lidstva k zemědělské výrobě. Z původních lovců a sběračů se člověk proměňoval na pastevce a zemědělce. A jak dokládá pohled do evolučního vývoje, jsou naše geny zároveň od pradávna stále nastaveny na konzumaci masa, které je důležité pro růst a regeneraci lidského organismu, zejména pak pro imunitní systém.

Zobrazit článek

Mýtus o nezdravém mase

Kde se vzal mýtus o nezdravém mase?

Zobrazit článek

Mezi imitací a alternativou je rozdíl, platí to i o mase

Omezování živočišných produktů v lidské stravě je trend, který mnozí sledují ve jménu humánnosti, etiky, ekologičnosti, ale i zdraví. Proč ne, bavíme-li se však o zdraví, je potřeba vybírat si jiný způsob stravování, který tělu skutečně prospěje. O imitacích živočišných produktů to ale neplatí automaticky. Rozdíl v alternativě a imitaci je velký a ve významu těchto slov nemají jasno často ani výrobci. Proč je důležité se v těchto pojmech zorientovat a jakou roli mají pro naše zdraví?

Zobrazit článek

Význam zemědělství

V posledních letech neustále roste tlak na tradiční chovy hospodářských zvířat. Kritici poukazují na nehumánnost, neetičnost a až zbytečnost provozování a využívání produkce živočišné výroby, včetně dopadů na zatížení životního prostředí (ovzduší, půda, vodní zdroje…).

Zásadně jsou tak přehlíženy, opomíjeny a devalvovány jak tradice, tak význam a přínos klasické vyrovnané zemědělské soustavy, kde rostlinná výroba tvoří základ, na který živočišná výroba navazuje a optimálně tak zhodnocuje získaná objemná a jadrná krmiva s produkcí kvalitní a dieteticky hodnotné a v lidské stravě nenahraditelné živočišné bílkoviny.

Zobrazit článek

V pasti vysoce zpracovaných potravin

V současné době roste tlak různých zájmových skupin na omezení spotřeby masa výměnou za rostlinné imitace. Propagována je strava, která je vysoce zpracována a v mnoha případech obsahuje pro člověka nestravitelné složky. Pro získání podobných výživových hodnot je zároveň nutné imitace masa fortifikovat o chybějící vitamíny a minerální látky. Ekologický přínos je pak více než diskutabilní, protože s likvidací živočišné produkce skončí i možnost hnojit rostliny přirozeným hnojivem.

Zobrazit článek

Modul: Články