Recepty
Mleté maso není vůbec nudné
Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat.
Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou.
Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince.
Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4. skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek.
S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.
Při nákupu mletého masa vybírejte jen to s jasně červenou barvou, našedlé či vybledlé nechte raději v chladicím boxu. Nejlepší je vybrat si kousek hezkého masa přímo u řezníka, který vám ho rovnou namele.
Věděli jste, že maso na rozdíl od imitací obsahuje přirozeně se vyskytující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství.
Stejně tak zinek, železo, vitamín B12, má vyšší podíl bílkovin, minimální podíl sacharidů a jiný typ tuků (mastných kyselin). Maso lze pro zpestření jídelníčku částečně nahradit luštěninami, obilninami, ořechy, ale i různými druhy zeleniny, vejci či mléčnými výrobky, nikoliv však vyřadit.