Plněné papriky

Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem.
Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.
Suroviny
Základ:
- 8 paprik
- 500 g mletého masa
- 50 ml mléka
- 1 starší rohlík nebo houska
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička soli
Omáčka:
- 500 ml hovězího vývaru
- 120 g rajského protlaku
- loupaná rajčata v konzervě
- 1 cibule
- 1-2 sladké mrkve
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce cukru krupice
- smetanu
- skořici
- sůl
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí.
- Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet.
- Připravené papriky naplňte masovou směsí.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti.
- Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti.
- Servírovat můžete s rýží nebo s těstovinami.