Žeru maso
Jsem masožravec
a nestydím se za to
Žeru maso
MENU

Plněné papriky



Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem.

Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.


Suroviny


Základ:

  • 8 paprik
  • 500 g mletého masa
  • 50 ml mléka
  • 1 starší rohlík nebo houska
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli


Omáčka:

  • 500 ml hovězího vývaru
  • 120 g rajského protlaku
  • loupaná rajčata v konzervě
  • 1 cibule
  • 1-2 sladké mrkve
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • smetanu
  • skořici
  • sůl



Postup

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí.
  • Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet.
  • Připravené papriky naplňte masovou směsí.
  • V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti.
  • Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti.
  • Servírovat můžete s rýží nebo s těstovinami.