Sekaná s vůní špeku

Sekaná nikdy nezklame a na přípravu je jednodušší než by se dalo čekat.
Z kvalitních surovin ve správném poměru z ní však můžete vykouzlit přímo lahůdkový pokrm, po kterém se hned zapráší.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 vejce
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 starší housky nebo rohlíky
- mléko na pokropení pečiva
- 200 g špeku
- 2 lžičky sušené majoránky nebo tymiánu
- velká hrst nasekané petržele
- pepř
- sůl
- strouhanka
Postup
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte vlažným mlékem, aby nasáklo.
- Do velké mísy dejte obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek a přidejte zbylé ingredience včetně pečiva a najemno nakrájeného špeku.
- Vše důkladně prohněťte rukama. Bude-li třeba, přidejte strouhanku pro tužší konzistenci.
- Ze směsi vytvarujte stejně velké šišky, které potřete zbylým bílkem, aby lépe držely.
- Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu.
- Podávejte například s bramborovou kaší. Sekaná bude výborná ale i studená s kyselou okurkou nebo jako plátek v domácím hamburgeru.