Mleté hovězí s bramborovými lokšemi se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamovým dressingem

Recept s lokšemi je stará dobrá klasika. Když však přidáte pár zajímavých ingrediencí, máte na talíři najednou úplně jiný pokrm.
Tento recept budete v babiččině kuchařce hledat nejspíš marně. Do svého rejstříku si ho ale můžete zařadit vy sami.
Suroviny
Základ:
- 300 g mletého hovězího
- 1 šalotka
- 2 lžičky cukru
- 1 chilli cayenne
- kus zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 40 ml sójové omáčky
- 2 lžičky fenyklových semínek
- koriandr
Salátek:
- 300 g červeného zelí
- 1 velká řepa
- 80 ml bílého vinného octa
- 3 lžíce cukru krystal
- 2 lžičky soli
Dressing:
- 1 kelímek zakysané smetany
- špetka soli
- 40 ml oleje z praženého sezamu
- šťáva z půlky citrónu
- pepř
- 2 lžičky medu
- 1 lžička kremžské hořčice
Lokše:
- 500 g brambor
- 200 g polohrubá mouka
- máslo na potření
Postup
Základ:
- Na pánvi si nejdříve orestujte najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli.
- V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka nahrubo. Přidejte do pánve olej přes okraj a krátce fenyklová semínka opečete.
- Přidejte najemno nakrájený česnek a vše ještě chvilku restujte.
- Přidejte maso, osolte a přidejte špetku třtinového cukru. Opět chvilku restujte. Na závěr přidejte sójovou omáčku.
Lokše:
- Brambory se slupkou uvařte v osolené vodě doměkka.
- Počkejte až vychladnout, sloupněte je a nastrouhejte.
- Přidejte polohrubou mouku, osolte a vypracujte do těsta. Z těsta udělejte malá kolečka a válečkem uválejte do silnějších placek.
- Na pánvi je opečte na sucho dozlatova a pak potřete rozpuštěným máslem.
Salátek:
- Červené zelí i řepu si nastrouhejte na nudličky.
- Přidejte ocet, cukr, sůl a promačkejte v ruce.
- Nechte uležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vydrží až 5 dní, pokud ho dříve celý nesníte.