Žeru maso
Jsem masožravec
a nestydím se za to
Žeru maso
MENU

Mleté hovězí s bramborovými lokšemi se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamovým dressingem



Recept s lokšemi je stará dobrá klasika. Když však přidáte pár zajímavých ingrediencí, máte na talíři najednou úplně jiný pokrm.

Tento recept budete v babiččině kuchařce hledat nejspíš marně. Do svého rejstříku si ho ale můžete zařadit vy sami.


Suroviny


Základ:

  • 300 g mletého hovězího
  • 1 šalotka 
  • 2 lžičky cukru 
  • 1 chilli cayenne
  • kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku 
  • 40 ml sójové omáčky 
  • 2 lžičky fenyklových semínek 
  • koriandr


Salátek:

  • 300 g červeného zelí 
  • 1 velká řepa
  • 80 ml bílého vinného octa
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky soli


Dressing:

  • 1 kelímek zakysané smetany 
  • špetka soli
  • 40 ml oleje z praženého sezamu
  • šťáva z půlky citrónu 
  • pepř 
  • 2 lžičky medu 
  • 1 lžička kremžské hořčice


Lokše:

  • 500 g brambor
  • 200 g polohrubá mouka
  • máslo na potření


Postup


Základ:

  • Na pánvi si nejdříve orestujte najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli.
  • V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka nahrubo. Přidejte do pánve olej přes okraj a krátce fenyklová semínka opečete.
  • Přidejte najemno nakrájený česnek a vše ještě chvilku restujte.
  • Přidejte maso, osolte a přidejte špetku třtinového cukru. Opět chvilku restujte. Na závěr přidejte sójovou omáčku.

Lokše: 

  • Brambory se slupkou uvařte v osolené vodě doměkka.
  • Počkejte až vychladnout, sloupněte je a nastrouhejte.
  • Přidejte polohrubou mouku, osolte a vypracujte do těsta. Z těsta udělejte malá kolečka a válečkem uválejte do silnějších placek.
  • Na pánvi je opečte na sucho dozlatova a pak potřete rozpuštěným máslem. 

Salátek:

  • Červené zelí i řepu si nastrouhejte na nudličky.
  • Přidejte ocet, cukr, sůl a promačkejte v ruce.
  • Nechte uležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vydrží až 5 dní, pokud ho dříve celý nesníte.